Cât de pure sunt uleiurile esențiale dōTERRA? Ce înseamnă CPTG ® (Certified Pure Tested Grade)?

 

Puritatea unui ulei esențial reprezintă caracteristica sa cea mai importantă. Până aici orice negustor își laudă marfa. Dar hai sa vedem cât sunt de pure și ce înseamnă calitate...

 

În cazul benzinei de ex. există o diferențiere în funcție de cifra octanică, in cazul emisiilor sunt standarde de tip EURO 3, EURO 6 etc.

Cei de la doTERRA au încercat să facă o delimitare între produsele existente pe piață pentru că expresiile de genul "ulei esențial", "ulei de calitate", "ulei natural" sunt percepute și interpretate diferit. La fel ca și în cazul parfumurilor, pentru unii, "natural" are la bază un 5% de ingrediente naturale iar pentru alții 20% poate fi deja un produs exclusivist. Idem și în cazul publicității TV, pot fi unele produse promovate care au în compoziție un ingredient natural dar nu se vorbește nimic despre celelalte ingrediente, de origine sintetică, care sunt în proporție de peste 90%.

În mometul de față nu există un standard acceptat în ce privește calitatea uleiurilor esențiale. Nu s-a ajuns la un consens - poate și pentru că fiecare are propria afacere / sistem și probabil unii nu sunt interesați de transparență.

Astfel, doTERRA a creat propriul său proces de testare, denumindu-l CPTG Certified Pure Tested Grade® (Grad Testat Pur Certificat). Procesul CPTG certifică faptul că nu există agenți de umplere, ingrediente sintetice sau contaminanți nocivi în uleiurile lor esențiale care le-ar putea reduce eficacitatea. Pentru cei care vor să aprofundeze acest subiect, mai multe detalii pe site-ul oficial doTERRA aici

Apropo de transparență - ce mi-a plăcut mie de exemplu este că pe lângă CPTG, fiecare sticluță are un cod care poate fi verificat online. Astfel, aflăm povestea acestei sticluțe și rezultatul unui laborator independent, precum și un filmuleț-rezumat al etapelor de verificare.

E posibil ca unele coduri sa nu fie actualizate în baza de date dar se lucrează la acest aspect, targhetul pentru viitorul apropiat este ca fiecare sticluță să fie recunoscută de aplicație.

Pentru contrabandiști și sceptici poate fi un instrument util 🙂 Până la urmă oricine poate să parcurgă pașii de mai jos, măcar de curiozitate:

 

1. am luat o sticluță de 15 ml Grapefruit pe care o aveam la îndemână (puteți încerca cu oricare alta)

 

2. la capătul opus dopului, am făcut rost de codul corespunzător așa cum apare în imaginea alăturată (alfanumeric, este compus din 6 sau 7 cifre plus o literă, în cazul meu au fost 6 cifre și o literă 192108Y)

Image
Grapefruit Doterra
Image
Cod CTPG

3. am intrat pe site-ul https://sourcetoyou.com/ și am introdus codul în câmpul din partea dreaptă-sus a paginii, apoi tasta enter 

Image
verificare cod CTPG https://sourcetoyou.com/

4. Voila! raportul de care vorbeam, cu un filmuleț video și un link pentru pdf-ul de 2 pagini (verificat de un laborator autonom), concluzia/comentariul din partea de jos fiind reprezentativă (The analysis of this Grapefruit lot revealed no contaminants or adulteration).

Bineînțeles raportul conține și alte detalii + grafice. Pentru cei curioși - îl puteți vizualiza aici

Image
rezultat report CTPG
Image
raport pagina 2 laborator autonom

Totuși, cei care au deja la îndemână vreo sticluță, vă recomand să verificați singuri, o bună parte din rezultate sunt deja actualizate în baza de date. Și cum am menționat mai sus, în viitor urmează ca toate rapoartele să fie digitalizate. Spor! Care ați verificat puteți să lăsați comentarii pe grupul de Facebook aici